ERTELEMEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

ERTELEMEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

 

ERTELEMEMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Erteleme, yapılması gerekenleri sürekli geciktirmek veya yapmaktan kaçınmak olarak tanımlanır. Bu davranış eğer bir alışkanlık haline geldiyse iş ve okul yaşamına olumsuz yansıyabilir, günlük hayatı olumsuz etkileyebilir, ibadetleri aksatabilir, zaman kaybına neden olduğu gibi stres düzeyini yükseltebilir.

Peki insan neden erteler?

Öncelikle bir işi yapmak istemeyebilirsiniz, o iş için kendinizi hazır hissetmeyebilirsiniz. Ancak öyle işler vardır ki motive olana kadar daha çok zaman geçer. Örneğin ders çalışmanız veya evi temizlemeniz gerekir ve bir türlü başlayamazsınız. Çünkü motive olmayı beklersiniz. Başlamamak için iç ses “Yarın yaparsın, daha sonra yaparsın” diyerek sizi başka bir şeyle uğraşmaya yöneltir. Böyle durumlar için açık konuşmak gerekirse motive olmak beklenmez. Karar verilip, harekete geçilir. Çünkü ders çalışmak da temizlik yapmak da üzerinde motive sağlanacak kadar çok sevimli eylemler değillerdir. Ve bir işe başladıktan sonra motive sonradan gelir.

Erteleme, sizi yapmanız gereken asıl şeyi yapmaktan, potansiyelinizi ortaya koymaktan alıkoyar. Sonrasında ertelediklerinizin hepsi biriktiği için, bu sizi başarısızlığa veya o işi kötü, özensiz yapmaya götürür. Ertelemenizin diğer bir sebebi öncelik sırasına koyamamaktan kaynaklanır. Aynı anda birçok şeyi yapmaya çalışırsanız çabuk sıkılabilirsiniz. Bu yüzden küçük parçalara ayırmak veya küçük işleri yapmaya başlamak, erteleme alışkanlığınızın önüne geçmeye yardımcı olacaktır. 

Erteleme davranışını hayatımızdan çıkarmak için kısıtlı bir süre için de olsa “hemen başlamak” oldukça önemlidir. Kendinizi zorlamak, hemen yapmaya çalışmak bir disiplin haline gelirse erteleme problemi de ortadan kalkmış olacaktır.

Sonuçta erteleme davranışıyla ilgili ortaya koyacağınız tavır, sizin tercihinizdir. Bir işe hemen başlayamıyorsanız, enerjinizin olmadığını düşünüyorsanız, önceliklerinizi sıralamak istemiyorsanız, hep bir mazeret buluyor, kendinize yalanlar söyleyebiliyorsanız bu artık sizin tercihinizdir; erteleme değil. Ve bunlara devam ettiğiniz sürece sadece ertelemekle kalmamış, aynı zamanda başarısızlığı da tercih etmiş olursunuz.

Bu yüzden küçük küçük ilerleyin, büyük olanı parçalara ayırın ve hemen başlayın.

Çünkü zor olanı yapmazsanız, kolay olan size gelmez.

Etkiletler: #erteleme  #motivasyon #potansiyel  #zamanyönetimi #hedef  #amaç #verimlilik #disiplin

 

 

Etiketler: #erteleme  #motivasyon #potansiyel  #zamanyönetimi #hedef  #amaç #verimlilik #disiplin
Mayıs 27, 2024
Listeye dön