KENDİN İÇİN NE YAPTIN?

KENDİN İÇİN NE YAPTIN?

KENDİN İÇİN NE YAPTIN?

Hayatımızda yardım etmeyi genellikle sözlük anlamıyla alışmışız. Yardım etmenin sözlük anlamı, “kullanmaya yani kendi gücünü ve imkânlarını başka birinin iyiliği için kullanma”dır. Oysa insan sadece başkalarına değil, kendine de yardım etmelidir. Kendine yardım etmenin yolu da, önce kendini tanımaktan geçer. Kendini tanıma; benlik, özyeterlik, özsaygı, özgüven” ve “kişisel özellikler, alışkanlıklar, duygular, kişisel değerler, inanç, önyargılar” gibi kavramlarla açıklanır. İçsel bir süreç olan kendini tanıma, insanın duygu ve düşüncelerini  düzenleyebilme kabiliyetidir. İnsan; yeteneklerini, ilgi ve değerlerini fark etmeye başlamasıyla kendi tanımaya başlar. Kendini tanımaya başlamak, aynı zamanda başkasını da anlamaya yardımcı olur. Dolayısıyla başkasını anlamanın ve ona yardım etmenin yolu da önce kendine yardım etmekten geçer.

Yardım, başkasının bir şeye ihtiyacı olduğu zaman veya ortada bir ‘düşkünlük’ olduğunda yapılır, anlayışı vardır toplumda. Arapçaya baktığımızda yardım etmek anlamında nasr yani ‘nasara’ fiili kullanılır. Bu fiil, yardım’ın haricinde ilerleten, güçlendiren, büyüten ve yücelten manalarına da gelir. Her ne kadar başkasına yardım etseniz de dolaylı olarak aslında kendinize yardım edersiniz. Çünkü insanın kader yolculuğunda bir düzeni vardır. Eğer bir kişinin kaderinde yardım almak varsa ve bunu hak etmişse, ona sizden başkası da yardım edebilir.

İnsanın kendine yardım etmesi ise aslında Allahû Teâlâ’nın kulundan beklediği en temel durumlardan biridir. İnsanın kendisine yardımı “Bugün kendim için ne yapmalıyım?” sorusunu sormasıyla başlar.

Kendiniz için ne yaparsınız?

Önce sabah uyanır, temizlenir, giyinir, bir şeyler yersiniz. Kendinize yardım için bu yaptıklarınıza gülümsemeyi ekleyebilirsiniz. Gülümseyerek, zihin her şeyin yolunda gittiğini algılar ve ona göre çalışır. Kendinize yardım için abdest alabilirsiniz. Tali ve temel çakralarınızı suyla temas ettirerek güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Kendinize yardım için işe/okula gidebilirsiniz. Bu, her anlamda hak edişinizi açar. Çalışarak hem dünyaya hem ahirete, hem maddeye hem manaya hizmet etmiş olursunuz. Kendinize yardım için başkalarıyla iletişim kurabilirsiniz. Hem dinler, hem anlatırsınız, böylelikle almanız gerekenleri alırsınız. Kendinize yardım için  sağlıklı beslenip, doğru gıdalar alıp hareket edebilirsiniz. Bu liste uzar gider. Bu davranış ve eylemler sizin rutininizde varsa, soruyu şöyle değiştirmek gerekir: “Bugün, dünden daha fazla kendime nasıl yardımcı olabilirim?”

Çünkü yaşadığınız üzüntüden kendinizi çıkaracak tek kişi, sizsiniz. Yaşadığınız sıkıntılardan kendinizi çıkaracak tek kişi, sizsiniz. Kendinizi ayağa kaldıracak olan yine sizsiniz.

Kendinize nasıl yardımcı olursunuz?

Ticarette helal harama dikkat ederek, kendinize yardımcı olursunuz. Sözünüzde durarak kendinize yardımcı olursunuz. Namaz kılarak kendinize yardımcı olursunuz. Zekât vererek kendinize yardımcı olursunuz. Ve yardım ederek, yine kendinize yardımcı olursunuz.

Velhasılıkelam, İslam’ı doğru anladığınızda kendinize yardım etmiş olursunuz. İslam, başlı başına insanın kendisine yardımcı olma sanatıdır.

Ve Allah’ın yardımı sizden, sizedir. Allahû Teâlâ size yardımcı olacaksa, size, kendinize yardımcı olmayı öğretir.

“Bugün, kendime nasıl yardımcı olabilirim?” sorusunu dolu dolu cevaplamanız dileğimle.

Zeynep Işık Büyükbay

Etiketler: #yardım #kendimeyardım #islam
Kasım 20, 2023
Listeye dön