ÖNCE KENDİNE YARDIM ET
Yardım etmenin sözlük anlamı, “kullanmaya yani kendi gücünü ve imkânlarını başka birinin iyiliği için kullanma”dır. Yardım etme bir kişinin ihtiyaç duyduğunda bu ihtiyacının giderilmesi için gerçekleştiren bir davranıştır. Yardım davranışındaki kritik nokta, kişinin bu davranışı gönüllü olarak ve kendi rızasıyla gerçekleştirmesidir.Oysa insan sadece başkalarına değil, kendine de yardım etmelidir.
Arapçaya baktığımızda yardım etmek anlamında nasr yani ‘nasara’ fiili kullanılır. Bu fiil, yardım’ın haricinde ilerleten, güçlendiren, büyüten ve yücelten manalarına da gelir. Her ne kadar başkasına yardım etseniz de dolaylı olarak aslında kendinize yardım edersiniz. Çünkü insanın kader yolculuğunda bir düzeni vardır. Eğer bir kişinin kaderinde yardım almak varsa ve bunu hak etmişse, ona sizden başkası da yardım edebilir.
Siz, kendinize nasıl yardım edebilirsiniz?
Önce sabah uyanır, temizlenir, giyinir, bir şeyler yersiniz. Gülümsersiniz. Gülümseyerek, zihin her şeyin yolunda gittiğini algılar ve ona göre çalışır. Kendinize yardım için işe/okula gidebilirsiniz. Bu, her anlamda hak edişinizi açar. Çalışarak hem dünyaya hem ahirete, hem maddeye hem mânâya hizmet etmiş olursunuz. Kendinize yardım için başkalarıyla iletişim kurabilirsiniz. Hem dinler, hem anlatırsınız, böylelikle almanız gerekenleri alırsınız.
Kendinize yardım için sağlıklı beslenip, doğru gıdalar alıp hareket edebilirsiniz. Ticarette helal harama dikkat ederek, kendinize yardımcı olursunuz. Sözünüzde durarak kendinize yardımcı olursunuz. Namaz kılarak kendinize yardımcı olursunuz. Sadaka vererek, oruç tutarak, zekât vererek kendinize yardımcı olursunuz. Ve başkalarına yardım ederek, yine kendinize yardımcı olursunuz.
İslam’ı doğru anladığınızda kendinize yardım etmiş olursunuz. İslam, başlı başına insanın kendisine yardımcı olma sanatıdır. Kendine yardım eden insan, Allah’ın kâinataki mesajlarıyla muhattap olmaya devam eder. “Bunu nasıl yapabilirim?” sorusunu sorduğunuzda hemen bir cevap önünüze serilir. Bunu da insan ancak kendine yardımcı olarak yapabilir.
İnsanın kendine yardım etmesi aslında Allahû Teâlâ’nın kulundan beklediği en temel durumlardan biridir. İnsanın kendisine yardımı “Bugün kendim için ne yapmalıyım?” sorusunu sormasıyla başlar. Size bir yerden bir yardım geliyorsa bunu siz tercih etmemişsinizdir, hak etmişsinizdir. Ancak başka birine yardım ediyorsanız bunu siz tercih etmişsinizdir. Bu yüzden yardım etmek kendine döner. Çünkü tercihleriniz sizi “siz” yapar.
Zeynep Işık Büyükbay