Doğal taşlar çok eski dönemlerden beri yapı malzemesi, heykel gibi sanatsal uygulamalar, süs eşyası ve şifa amacıyla yaygın olarak kullanılagelmiştir. Doğal taşlar için genel bir tanımlama yapmamız gerekirse şöyle söyleyebiliriz: Yerkabuğundan çıkarılarak doğrudan veya işlenerek çeşitli amaçlarla yapılarda kullanılan taşlara ‘doğal taş’ denmektedir. Bu tanımda önemli olan, hammaddenin doğada bulunmuş olmasıdır. Doğal taşlar bu sebeple öncelikle doğada bulundukları için önemlidir. Çünkü doğal taşlar aynı zamanda mineral topluluklarıdır.
Atom-molekül-element zincirindeki elementler birleşerek mineralleri, mineraller de taşları meydana getirirler. Taşların içerdiği minerallere bakarak oluştukları yerkabuğu ortamları hakkında geniş bilgiler elde edilebilmektedir. Taşlar, aynı zamanda oluşumları sırasındaki doğal ortamı yansıtan bir çeşit belge özelliği de taşımaktadır. Dolayısıyla yerkürenin milyonlarca yıllık jeolojik gelişiminin izleri, taşlar üzerine işlenmiştir.
Doğal taşların kendi içerisindeki isimlendirilmesinde oluşum ortamları ve bu ortamdaki oluşumları sırasında kazanılan izler değerlendirilir. Örneğin magmatik taşlarda magma etkinliklerinin, sedimenter taşlarda üst üste birikerek tortullaşmanın, metamorfik taşlarda da yüksek ısı ve basıncın oluşturduğu metamorfizmanın izleri görülür.
Bir de taşların sertlik dereceleri oldukça önemlidir. Taşları oluşturan minerallerin sertlik, yoğunluk ve kimyasal bileşim özellikleri vardır. Sertlik, minerallerin aşınmaya ve çizilmeye karşı dayanıklı olmalarıdır. Sertlik derecesi en basit olarak MOHS Sertlik Cetveli (Ölçeği) kullanılarak belirlenmektedir. Ayrıca doğal taşlar, nemlilik ve kuruluk bakımından, maruz kaldıkları arkeolojik durumlardan etkilenerek çeşitlenmektedirler.
Doğal taşlar, işlenebilirlik, dayanıklılık, koruyuculuk, yalıtım, iyi parlatılabilirlik, görünüm, farklı renk ve desen çeşitliliği ve taşıdığı estetik nitelikleri ile insanoğlunun var oluşundan günümüze kadar, her zaman onun yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Dünyadaki her şeyde olduğu gibi doğal taşların da sahip olduğu bazı özellikler vardır. Bu yüzden herkesin her doğal taşını şifa amacıyla kullanması aynı sonucu vermeyebilir veya herkese her doğal taş iyi gelmeyebilir. İşte bu yüzden doğal taşları hangi amaçla kullanacağınızı bilmek, doğal taşın özelliklerini tanımak önemlidir.
Doğal taşlar enerjisel olarak bir nevi gıdadır ve doğal taşlar tensel gıda grubu içinde ele alınabilir. Tüm canlılar gibi daima zikir halinde olan bu sessiz zâkirler, şifa âleminin önemli üyeleridir. Her birinin zikrettiği esma farklıdır ve mizacî özelliklerini de belirler. Ayrıca mizaç tedavi ve terbiyelerinde beslenme reçetesi, aroma terapi uygulamaları, detokslar, kürler kadar doğal taşların da kullanılması oldukça önemlidir.
Her bir doğal taşın kendine has bir enerjisi ve titreşimi olduğu kabul edilir. Bu enerji, kişinin ruhsal dengesini kurmasına yardımcı olabilir. Örneğin:
- Akuamarin gibi taşlar, huzur ve sakinlik arayanlar için tercih edilir. Bu taş, zihni arındırarak manevi derinleşmeyi teşvik edebilir.
- Oniks gibi taşlar, negatif enerjiden korunma ve ruhsal direnç kazandırma açısından önemli görülür. Bu, kişinin kötü niyetlerden ve nazarlardan korunmasına yardımcı olur.
- Kuvars kristali ise pozitif enerjiyi artırıp kişiye şifa getirebileceği düşünülür.